Заболеваемостта на учителите в страната е средно 5,18%. При учениците заболеваемостта

...
Заболеваемостта на учителите в страната е средно 5,18%. При учениците заболеваемостта
Коментари Харесай

1,98% от учениците са болни и 5,18% от учителите. Решения се взимат на областно ниво |

Заболеваемостта на учителите в страната е приблизително 5,18%. При учениците заболеваемостта е приблизително 1,98%. Ваксинираните учители в страната са 48,3%, а имунизираните възпитаници 9,23%. 

Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков по bTV.

Най-високата заболеваемост при учителите е в Благоевград - 19,78%, а най-ниската в Търговище - 1,56%. При учениците междинната заболеваемост е най-висока в София - 3,5%, най-ниска в Кърджали - 0,03%. 

" Процентът имунизирани учители е общо 48,3% приблизително за страната, през последните седмици няма значителен прогрес. Ваксинираните възпитаници в гимназиален стадий са общо 9,23 % приблизително в страната, което значи, че в София и огромните градове процентът е по-висок. Преболедували са близо 8% от учениците в гимназиален стадий ", съобщи просветителният министър. 

По думите му обстановката е много разнообразна в другите области на страната и по тази причина решенията на национално равнище не са подобаващи.

" Търсим решения на равнище области и общини. Две неща би трябвало да се имат поради - първо по какъв начин се трансформират тези цифри, предходната седмица и тази несъмнено ще имаме рекордни стойности във връзка с заболеваемост. Второто е че здравните управляващи наблюдават има ли налични кревати, тъй че да се осигури приема на пациентите в лечебните заведения. "

" От наша позиция е добре децата от 1 до 4 клас да останат колкото се може по-дълго в учебно заведение. Препоръчваме 7, 10 и 12 клас да останат по-дълго, тъй като имат изпити. Но да се разредят паралелките, да се затворят цели общини, си остава решение на управляващите ", сподели Денков. 

Образователният министър съобщи, че има повишение на заболеваемостта при децата в пъти през последните седмици и би трябвало да се внимава.

" Процентът на заболелите учители не е дребен – като един-двама учители излязат, не просто би трябвало да карантинираме паралелка, а става сложен учебният развой. 5% за учителите е висок %. За учениците процентите са относително естествени, само че отново би трябвало да се внимава за здравето на децата ", счита министърът.

Проф. Николай Денков разгласи, че от през днешния ден има информация, че Коронавирус проби са обезпечени и за първата седмица след неучебните дни на междусрочната почивка. 

" Много се надявам децата да стартират втория период присъствено. Подредили сме системата да започват присъствено, в случай че се пречупи вълната ", сподели още той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР